tiistai 5. heinäkuuta 2011

Paimennusta - Kevin Evans

Paimenpiireissä erittäin kuuluisa ja taitava kouluttaja Kevin Evans tuli pitämään viiden päivän seminaaria Lampolaan. Sunnuntaina 3.2 mukana olivat melkein kaikki Viirun sisarukset ja pari muuta sukulaistakin. Päivä oli erittäin kuuma, joten työskentely oli raskasta niin koirille kuin lampaillekin.

Kevin ohjasi ensimmäisen kierroksen "pentuja". Viiru ei tainnut pahemmin ihmetellä uutta ohjaajaa, vaikkei meno näyttänytkään ihan yhtä vakuuttavalta kuin edellisellä kerralla Mian lampailla. Lampolan lampaat ovat valkoisia ja kaksikertaa isompia, eivätkä ne pahemmin väistä ihmistä. On siis luonnollista, ettei se ollut niin itsevarma kuin viimeksi. 
Viiru päästettiin melkeen heti vapaaksi toisin kuin Mialla se on ollut aina liinassa. Siellä se juoksenteli hurjana rähisten välillä. Kerran se kai hiukka ajatteli näykkäistä, mutta pieni "hei" riitti kieltämään. Kevin ei pahemmin käskyttänyt Viirua tai yrittänyt laittaa painetta. Se kuulemma vielä vaan leikkii ja saisi olla innostuneempi.

Toisessa sessiossa mä pääsin ihan ite ohjaamaan Viirua ja lampaita. Oli hiukka jännittävää ja vaikeata!! Tarkoitus oli pysyä kokoajan lampaiden edessä niin, että ne jäävät mun ja koiran väliin. Tällöin koiran on kuulemma helpompi ottaa käskyjä, kun ohjaajalla on lampaiden toinen puoli hallussa.
Sijoittuminen ei kuitenkaan ollut yhtään helppoa. Onnistuin seuraamaan vain toista lampaista ja koirasta, joten olin aina vähän väärässä paikassa. Lampaat jyräsivät mut varmaan viisi kertaa, kun en vain osannut liikkua tarpeeksi nopeasti oikeaan suuntaan. Ennakointi on ehdottomasti tärkeää myös paimennuksessa. :D 

Tällä hetkellä treenataan siis sijoittumista, ja toistetaan käskysanoja, kun koira suorittaa kyseistä tehtävää, esim. oikea, vasen, maahan, kohti tuleminen yms. Treeni jossa Kevin halusi mun pysäyttävän koiran oli hieman liian vaikea meille. Viiru ei osaa kunnolla maahanmenoa edes arjessa, joten ei ole ihme, kun ei toimi vielä vietissä. Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni, ja treenata tätä paljon. 
Sen sijaan vasen ja oikea toimi yllättävän hyvin. Tässä luotiin painetta toiselle puollle, jolloin koira lähti kaartamaan vastaiseen. Hankaluutena oli vain hahmottaa kumpi on oikea ja kumpi vasen, että mitä käskyä oikein toistan.

Viiru oli kiltti ja kuunteli hyvin, eikä yrittänyt juurikaan nappasta lampaita. Meillä kuitenkin tuli yksi pieni vika tikki, kun Viiru pääsi vähän karkaamaan ja ajoi yhden lampaan ulos aitauksesta. :( Onneksi isä Piski paikkasi tilanteen ja toi eksyneen lampaan takaisin.

Otettiin kuvia myös  PALJON, mutta laittelen niitä myöhemmin koneelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti