torstai 8. heinäkuuta 2010

Historiikki

Vielä kun muistan niin kirjaan ylös asiat jotka ollaan tehty Viirun kanssa ja ehkä jotain mitä on jäänyt tekemättä mutta tulisi tehdä.

Temput joita harjoiteltu: Istu, maahan, seiso, sivulle, luoksetulo, paikalla olo, mene (eteen), peruuttaminen, pään kääntäminen, katsekontakti, laatikon kanssa eri variaatioita (etujalat laatikolla, kaikki jalat laatikolla, takajalat laatikolla) ja naksun ymmärtää hyvin. Tarkoituksena olisi opetella jossain vaiheessa tassujen anto mutta viime kerralla kun yritin niin se oppi peruuttamaan,hehhe :). Myös kyljellään makaaminen (ei suostu edes namin perässä kellahtamaan, hmm..) ja irti tulisi opettaa käskystä.
Arkielämää: Kynsien leikkuu, turkin harjaaminen, suun avaaminen ilman puremista (edelleen haaste! varsinkin jos suussa on jotain kiellettyä), koiran pesu/kuivaaminen, luvan kysyminen mm. häkistä ja ovista mentäessä, pissaaminen käskystä, ruokakupin arvon laskeminen verrattuna muhun tai namupaloihin, leikkiminen, rauhottuminen, häkissä oleminen/matkustaminen sekä autossa pelkääjän jaloissa pysyminen/matkustaminen. Hihnakäyttäytymistä en ole oikeen ollenkaan opettanut. Mulla on vähän ristiriitaisia tunteita tästä asiasta nimittäin nykiminen tuntuu pahalta kun ei Viiru on vasta pentu eikä kroppa ole kehittynyt. Toisaalta tuskin se vetäminenkään hyvää tekee. Olen opettanut Röllille ja Siirille, ettei saa vetää puolikuristavalla pannalla ja nopealla alaspäin suuntautuvalla nykyäisyllä, kun hihna on kiristymässä. Pelottaa vaan, että jos lykkään tätä "ongelmaa" aikuisikään asti niin vetämättä käveleminen on paljon vaikeampaa opettaa ja massaakin on sillon ihan eri tavalla. Ongelma koskee siis tilanteita jossa edellä on jotain kivaa niin kuin muita koiria. Toinen vielä suurempi ongelma on, että Viirun paimennusvietit on ruvennut heräilemään eli  se lähtee jahtaamaan lintuja ja tänään ekaa kertaa jäi selkeästi tuijottamaan ohi ajavaa autoa. Olen yrittänyt olla tosi tiukka mutta noiden lintujen kanssa ongelma on että Viiru on useasti ollut vapaa niin olen vain karjassut "ei", kutsunut luokse ja palkannut. Viiru tulee ihan salaman nopeasti takasin, mutta tapa ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekkään vaan pahemminkin tuntuu laajenevan.. :(
Sosialistaminen: Kaiken ikäiset ja näköiset ihmiset sekä koirat on tavattu. Isot koirat vähän jännittää mutta menee kuitenkin tutustumaan. Samoin isot miehet pelotti jossain vaiheessa, mutta musta tuntuu että tämä vaihe on ohi. Ollaan käyty Tapiolassa pariin otteeseen ihmishälinässä eikä reagoi mitenkään. Myös kaivinkone ja rekka oli ekalla näkemällä jännittäviä, mutta niihinkin ollaan tutustuttu lähemmin. Muistaakseni Viiru on nähnyt mökillä hevosia ja lehmiä. Kolinatölkki oli leluna kunnes Viiru rikkoi sen. :D Bussi, ratikka ja juna on edelleen kokematta mutta omistaja on ollut liian laiska ja saamaton. Myös erilaisiin ääniin olisi hyvä totuttaa vaikka mihinkään se ei vielä ole kunnolla reagoinut.
Agility: Putki, hyppy (ilman rimaa tietenkin) eteen ja kiertäminen. Tarkoituksena olisi aloittaa hyppytreenit Patrician ohjeiden mukaan eli kerran kuussa saa tehdä yhden treenin. Samoin kujan läpijuoksua voisi aloittaa, ja pitääkin muistaa ottaa omat kepit mukaan Vadelta kun se lähtee maanantaina armeijaan niin tuskin tulee vietettyä siellä vuoteen niin hirveästi aikaa. :(
Toko: Sivulla oikea asento, nouto, metallikapulalla leikkiminen (olen myös kehunut kun pitää oikein suussa), siirtymät maahan menosta seisomiseen ja toisin päin siirtämättä jalkoja. Sain Oililta hyviä vinkkejä tokoa varten joita en tosin vielä ole saanut toteutettua. Luoksetuloa pitäisi tehdä läpijuoksuna jalkojen välistä, häiriötreeniä sivulle olossa, pysähtyminen heittämällä lelu koiraa kohti luoksetulossa (ensin luoksetulo kuntoon), metallikapulan pitäminen suussa, toko-sanan tekeminen kivaksi (oppii millon työ alkaa).... En nyt muita muista tähän hätään.
Kropan hallinta: Kävelyä erilaisissa maastoissa. Tärkeää olisi opettaa kävelemään todella hitaasti. Myös laatikkotemput tarkemmin opetettava myöhemmin, mutta Patricia oli sitä mieltä että vasta 7-8 kk iässä kannattaa ruveta miettimään niitä.


Pääsin tänään peruutuspaikalta Niinun ja Teemun koulutukseen viikonlopuksi! Ai kun ihanaa. En ole koskaan aikasemmin ollut, mutta kuullut tosi paljon hyvää. Kiitti Karo, että kysyit mua!!! :)
Myin Ruis-rock liputkin, kun ei niin ollu fiilistä lähteä. Mun sosiaalinen elämä kärsii huomattavasti agilitysta. :D

2 kommenttia: