sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Treeniä vol. 2

Keskiviikon treenit Elinalla meni jälleen todella hyvin! Tehtiin keppejä, takaakiertoa ja puomia. Kepejä tehtiin vinokepeillä joissa oli verkot. Elina oli sitä mieltä, ettei ole mitään haittaa, että harjoittelee molemmilla kujalla ja vinokepeillä, ja niin hän tekee myös itse. Uskoin vinokeppejen olevan vaikeammat kuin kujan kun ovat niin paljon kapeammat mutta väärin meni. Viiru lähti hakemaan todella kivasti oikeaa väliä myös kauempaa!! Ainoa kritiikki oli, että saisin itse jatkaa omaa liikettä lähetyksen jälkeen. Elina oli sitä mieltä, että voitaisiin ottaa vaikeampia kulmia samantien. Tarkoitus on siis, että kulmat opetetaan ennen kuin kujaa lähdetään yhtään kaventamaan. Kokeilinkin tätä pikkasen sivussa ja Viiru juoksi täysiä keppien ohi lelulle eikä siellä ollut ketään vartioimassa. Vähän pelkäsinkin tätä, vaikka Elina sanoi ettei Viiru vaikuta sellaiselta. :D ratkasu oli siis helpottaa ja kokeilla uudelleen. Mä vaan helpotin ja jätin siihen, kun ketään ei tosiaan ollut vartioimassa lelua niin pelkäsin Viirun pääsemään palkkaamaan ittensä turhaan. Toinen tapa olisi laittaa nami keppien alkuun ja lelu päähän niin varmasti hakisi oikein. Ajattelinkin tehdä tällä vähän helpommalla tavalla ensi kerralla.
Toinen piste oli puomi ja täytyy perua viime kirjoituksen sanat nimittäin kyllä Elinankin tyylissä käytetään hihnaa, onneksi! Saatiin korjauksia, että koiran tulokulman tulee olla eteenpäin nyt kun osaa jo paikan jotenkin. Viimeksi tehtiin siis pyörittämällä koira kontaktipinnalle niin, että itse seistiin kokoajan alastulon kohdalla. Nyt siirryin kontaktin sivuun ja Viiru viereeni lähettäen pintaan. Näin olen kyllä tehnyt aiemminkin eikä tässä ollut mitään ongelmaa. Seuraavaksi kokeiltiin koko pentupuomi. Idea ei ollut saada sitä toimimaan täydellisesti vaan, mitä nuorempana koira pääse kokeilemaan uusia juttuja sitä rohkeampi siitä tulee. Viiru meni ensin todella varovaisesti. Minä pidin kättä keskellä puomia, ettei vanhingossakaan tippuisi sivuun. Meni varovasti ja hiljaa, mutta Elina sanoi että tämä on todella normaalia ja järkevää. Otettiin puomi kolme kertaa ja joka kerta meni nopeampaa.
Viimeinen piste oli takaaohjaus hypyillä. Otettiin ilman rimaa niin, että lelu oli siivekkeen takana. Tärkeää oli olla oikea rintamasuunta, koiranpuoleinen jalka astui eteen ja käsi heitti taakse. Ensin otettiin ihan läheltä ja tarkoitus oli jatkaa liikettä lähetyksen jälkeen. Tämä osoittautui taas mulle vaikeaksi, ens kerralla pitää kyllä tsempata tämän asian suhteen. Pystyttiin tekemään takaakiertoja jopa 3 meristä ja mistä kulmasta tahansa. Lelu tosin oli aina takana. Elina sanoi, että tekee Omien kanssa sillon tällön vieläkin lelulla takaakietoja jotta ne pysyvät hyvinä.

Launataina oli Patricia Hirnin hyppyseminaari. Edellisten kertojen vastaisesti Viiru pystyi tekemään useamman toiston niin, ettei väsynyt. Pikku pentuna sillähän aina onnistui ensimmäinen hyvin, toinen ok ja kolmas jo karmea. Nyt ei siis ollut merkkejäkään tästä ongelmasta.
Ensin tehtiin perussarjaa neljällä hypyllä. Välit olivat 6 askelta ja lelu kolmen metrin päässä. Patricia sanoi, että oli tasapainoinen ja meni ihan hyvin. Ekalla kerralla sain kritiikkiä äänen käytöstä. Sanoin sille tosi innostavasti "eteen, eteen!" kun taas pitäisi olla todella rauhallinen ja sanoa hiljaa "eteen....". Pientä ongelmaa tuotti parilla kerralla kun lähti vinoon hihnan luokse kun luuli sen olevan targetti. Vikalla kerralla otettiin hihna pois ja kävelin toista laitaa pitkin niin meni paremmin.
Toinen kuvio oli "slide", eli hypyt menivät pikkasen vinossa, mutta edelleen samoilla mitoilla. Tämä on helpotettu versio vuoden iässä alotettavasta kaaresta. Tarkoitus olisi, että koira alkaa oikealle menevässä slidessa käyttää oikeaa etu ja takajalkaa ohjaavina jalkoina ja vasemmalle menevässä päinvastoin. Viiru onnistui taas hyvin molemmin puolin.
Patricia sanoi, että tärkeää on löytää oikea palkka joka innostaa tarpeeksi muttei liikaa. Jos jossain vaiheessa lelulle menosta tulee liian kyttäävää voi sen laittaa ämpäriin. Tällöin koira ei näe sitä ja asento muuttuu pikkasen korkeammaksi. Palkkaa ei myöskään saisi ikinä liikuttaa, koska koiran tulee keskittyä kokonaan harjoitukseen eikä leluun. Korkeintaan nuorelle koiralle voin näyttää, että täällä tämä on muttei muuta.
Paras lähtöasento on istualteen, koska sillon paino on automaattisesti takana. Etukenoista istumista ei kuitenkaan saisi hyväksyä. Harjoituksia on tärkeä tehdä erilaisilla alustoilla, ja jos keskittyminen herpaantuu niin rimoja voi nostaa joltain kohtaa hieman korkeammaksi (rimat yli vuoden ikäisillä). Maxi koiralla rimat saavat olla korkeintaan 40 cm, minillä max 20cm. Patricia kuitenkin sanoi, ettei koskaan Roxynkaan kanssa treenannut 15 cm korkeampia hyppyjä. Patricia sanoi myös, että jos koira suorittaa sarjan huonosti, kiertää hypyt tai tiputtaa rimat niin sitä ei koskaan saa rankaista. Sarjaa tulee helpottaa jotta se onnistuu, tai rimojen tiputtamistapauksessa koira yleensä pyrkii korjaamaan omaa käyttäytymistä.

2 kommenttia:

  1. Meidän pitää joku kerta käydä läpi noita kontakteja! Mä oon jotenkin vähän hukassa niiden kanssa, tai en ehkä vaan ole ihan varma miten mun pitäisi edetä. Aika samalla tyylillä olen tehnyt, kun säkin, mutta vasta pari kertaa hallilla, joten en ole uskaltanut siirtyä Tinon edestä sivulle, eli palkkaan edelleen ihan läheltä edestä siitä että koskettaa maata kuonolla, takajalat kontaktipinnalla.

    Oliks Viiru sun mielestä nyt rentoutuneempi Keravan hallilla?

    VastaaPoista
  2. Joo mä voin näyttää kaikken mitä oon oppinu :) tuolla Elinalla on niin hyvä se pentupuomi kun on leveempi kuin normaali. Viirulla nimittäin ainakin siinä kapeella on tosi vaikee pitää takajalat kasassa ilman että tippuis minne sattuu.

    Ja eilen meni paljon paremmin BAT-hallilla! Jos nyt tarkkaan miettii niin ei se ehkä ihan yhtä hulluna revi kuin Elinalla mutta tosi pientä eroa enää. :) ja siihenkin voi vaikuttaa moni muukin juttu kun halli, esim. treenin luonne.

    VastaaPoista