maanantai 22. marraskuuta 2010

Teemun koulutus

Siis vautsi! Teemu oli jälleen tapansa mukaan ihan loistava koutsi mutta niin oli Röllikin täydellinen tällä kertaa. ;) Jos aksa olis aina tällästä sen kanssa niin oltais varmaan maailman mestareita tai vähintäänki taottais tuloksia tuloksien perään. Ihan sama kun Vähäniityn koulutuksessa aikasemmin, Röllin ajatus pysyi kokoajan läsnä ja lopussa ei ees tarvinnu murahtaa irtiantamisesta. JEEJEE! Nää on näitä onnistumisen tunteita joitten takii jaksaa Röllinkin kanssa tehdä, jos monet on miettinyt tätä nähdessään meidät kisoissa. :D
Parasta Teemussa on johdonmukaisuus. Jokaisella treenillä ja sen pätkillä on aina tarkoitus. Koira tulisi aina palkita siitä mitä sille opetetaan eikä räpiköidä epätoivoisesti niin pitkälle kuin vaan pääsee ja lopettaa virheeseen. 
Alussa oli pointtina opettaa koiralle esteen ohituksia, niin että hyppy jäi koiran ja mun väliin. Perusajatus on, että vastaisella koiran tulee tulla kohti, mutta ilman pitää linjansa. Eli radalla tuli ohittaa hyppy joka jäi minun ja koiran väliin. Tätä lähdimme harjoittelemaan ensin 1.hypylle törkkäsyllä. Tärkeää ottaa askel hyppyä kohti eikä kiirehtiä eteenpäin. Teimme pari toistoa ja Teemu palkkasi (ensin lähempää ja lopulta paikasta josta lähdin radalla). Huom! liike jatkuu aina kuten ohjauksessa, vaikka toinen palkkaa koiraa. Seuraavaksi palkkasin itse hypyn ohituksesta, jonka jälkeen otettiin radalla. Tarkoitus oli ottaa kasi esteelle (puomi) asti, jossa oli jonkinnäköinen puomi-putki erottelu. Mönkään meni ja Rölli päätyi putkeen. Jäin tosi kauas paikalleni takaaleikatessa puomia, ja Teemu itseasiassa sanoi ohjauksen näyttäneen kuin olisin yrittänyt takaaleikata putkea. Ohjeena oli liikkua vähän rohkeammin eteenpäin, jonka jälkeen ei ollut enää kertaakaan ongelma.
Toisella kerralla jatkoin puomilta kepeille joille piti palata taaksepäin. Kokeilin ekalla kerralla puomin alastulon varmuutta ja juoksin vaan suoraan keppien toiselle puolelle näyttäen oikean välin. Muuten todella magee, mutta Rölli ei mennyt puomilla ihan alas asti... :( tätä olen yrittänyt kouluttaa, muttei näköjään osaa vielä. Teemu sanoi, että etujalat maassa asentoa voisi vahvistaa. 
Tehtiin sama kuvio myös törkkäsyllä kepeille ja sen jälkeen "vippauksella" toisella puolella olevaan putkeen. Toimi hyvin.
Viiden sarjan putkissa ei ollut muuta ongelmaa kuin, että pidin liian voimakkaasti ja pitkään Rölliä vastaisessa kädessä. Meinasi jopa tulla yhdestä kokonaan ohi. Käsien vaihdonkaan ei tarvitsisi olla niin raju ja selkeä vaan mielummin sulava. Toisella kerralla Rölli kuunteli todella hyvin, muttei kysynyt aikaa vievästi. Teemu myös kommentoi tiukoilla putkista otoilla, että voisin pikkasen pidempään odottaa koiraa ennen kuin lähden liikkeelle.
Seuraavassa pätkässä ajatteli palkata Röllin vastaiseen käteen kun tarkoitus oli tulla sivuhyppy puoleltani.  Alun perin ajattelin tähän puolivalssia, mutta ihan hyvä paikka vahvistaa vastaista. Juoksin putkesta karkuun, olin hyvissä asemissa ja tiputin lelun maahan. Rölli ei ees huomannut tätä ja hyppäsi hypyn, palasi ja otti lelun.... Teemu kommentoi, ettei sen ihan noin kuulunut mennä, vaan koiran pitää ensin tehdä työ että saa palkan. Eli mun pitää katsoa, että se kanssa ottaa kontaktin ennen kuin tiputan lelun. Seuraavalla onnistui, mutta olisi ollut järkevämpää pitää lelua vastaisessa kädessä eikä toisessa. Opetus ei kuitenkaan mennyt pieleen mutta näin loogisesti ajateltuna. ;)
Seuraavassa kohtaa oli takaatyöntö josta Teemu varoitti, etten menisi liian pitkälle tekemään törkkäsyä (kuten 5.hypyllä tein) ja peittäisi näin koko estettä ja myöhästyisi jatkosta. Tähän oli tarkoitus tehdä saksalainen, jota lähti lukemaan vähän huonommin kuin ennen (pitää varmistaa vastaista kättä tilanteissa jossa jo itse lähtisin liikkumaan eteenpäin). 
Ennakoivassa valssissa mulla tuli siiri-ohjaus esiin ja käytin vastasta kättä, ja rölli tuli hyppyjen välistä (ikään kuin välistävedoissa kuuluisikin). Luulis mun jo useemmasta virheestä muistavan! Seuraavassa päästiin keskellä rataa kokeilemaan alussa opittua hypyn ohitusta joka olikin vähän vaikeempaa. Huolellisuus vaan kärsii niin paljon vauhdissa. Lopulta saatiin onnistumaan, ja Rölli juu osas. Itelle vaan liikkuminen oli vaikeeta ja samalla kun pitäs muistaa ottaa koirakin huomioon.

Tuli opittua taaaaas paljon uutta, ja iso kiitos Teemulle!! Mitä nyt juttelin muidenkin kanssa niin ihmiset olivat erittäin tyytyväisiä.
Tästä intoutuneena olen katsonut seuraavat kisat eli 2.1. Toiv hyvä meno säilyy :) lomalla ainakin aikaa käydä reenailemassa.

2 kommenttia: